70

Rezumat

  Premize si scop
Infecția intraabdominală reprezinta una dintre cauzele majore ale șocului septic și a insuficienței organice multiple. Pānă īn prezent, factorii cae determină progresia bolii rămān incerti și, prin urmare, relevanța terapiilor care modulează imunitatea rămāne speculativă.
Īn peritonita care progresaza spre șoc septic apare deja un răspuns imun timpuriu īnainte de declanșarea șocului septic si progresia a fost cel mai bine prezisă de către TNF-alfa. De aceea, terapia modulatoare trebuie luată īn considerare la pacienții cu risc crescut de peritonită care prezintă un răspuns imun exagerat, īnainte de progresia șocului septic.
Prima intentie a acestui studiu este de a investiga mediatorii care modulează imunitatea la debutul peritonitei, īnainte de apariția șocului septic si, ulterior.
Scopul secundar este de a investiga utilitatea acestor parametri imuni īn prezicerea progresiei de la peritonită la șocul septic.
Cazuistica si metoda de lucru
In cadrul acestor investigatii, in 2 grupe proba vor fi incluși pacienții cu peritonită, respectiv cei care au dezvoltat ulterior șoc septic.
Toți bolnavii vor fi examinați cu privire la diagnosticul de peritonită, īn timpul șocului septic timpuriu și eventual, īncă o dată īn timpul șocului septic tardiv. Parametrii de modulare imună luati in studiu vor fi: citokine pro si anti-inflamatorii (factorul alfa al necrozei tumorale =TNF-alfa, interleukinele -1beta, -6, - și -10) , o proteina de adeziune vasculara=AOC3 [VAP-1] si leptina, o moleculă inflamatorie care este capabilă să activeze atāt imunitatea adaptativă cāt și cea inăscută.
Concentratiile acestor markeri vor fi determinate in serul pacientilor cu peritonită si ulterior, in grupul cu șoc septic, bazandu-ne pe o tehnologie standard si anume metoda ELISA(sandwich enzyme-linked immuno-sorbent assay).
Rezultate.
In raport cu obiectivele studiului, cele doua categorii de rezultate obtinute in grupele proba vor fi comparate statistic, pe rand, atat cu cele notate in grupul de referinta (grup control care va fi constituit din persoane sanatoase, cu varsta si sexul similare grupului de pacienti), cat si intre ele.
Peritonita declanșează un răspuns imunitar sistemic și peritoneal acut, cu o eliberare simultană de citokine pro și antiinflamatorii. Niveluri mai ridicate ale tuturor citokinelor au fost observate īn plasma pacienților cu cele mai severe afecțiuni (șoc, non-supraviețuitori). S-a comunicat un gradient mare īn concentrația de citokine īntre compartimentele peritoneale și plasmă evidențiind importanța răspunsului imun īn peritonită.
Acest studiu se concentreaza asupra unor modele moleculare ale inflamației din evolutia peritonitei.