FIŞA DISCIPLINEI
1. DATE DESPRE PROGRAM
1.1 Instituţia de învăţământ superior |
UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE DIN CRAIOVA |
1.2 Facultatea |
FARMACIE |
1.3 Departamentul |
FARMACIE I |
1.4 Domeniul de studii |
SĂNĂTATE |
1.5 Ciclul de studii1 |
LICENŢĂ |
1.6 Programul de studii/Calificarea |
FARMACIE |
2. DATE DESPRE DISCIPLINĂ
2.1 Denumirea disciplinei |
CHIMIE SANITARĂ |
|||||||
2.2. Codul disciplinei |
FAR4104 |
|||||||
2.3 Titularul activităţilor de curs |
CHIRIGIU LIVIU |
|||||||
2.4 Titularul activităţilor de seminar |
CHIRIGIU LIVIU |
|||||||
2.5.Gradul didactic |
Conferenţiar univ. |
|||||||
2.6.Încadrarea (norma de bază/asociat) |
Norma de bază |
|||||||
2.7. Anul de studiu
|
IV |
2.8. Semestrul
|
VII |
2.9. Tipul disciplinei (conţinut)2) |
DS
|
2.10. Regimul disciplinei (obligativitate)3) |
DI
|
|
3. TIMPUL TOTAL ESTIMAT (ore pe semestru al activităţilor didactice)
A. SEMESTRUL VII
3.1 Număr de ore pe săptămână |
4 |
din care: 3.2 curs |
2 |
3.3 seminar/laborator |
2 |
3.4 Total ore din planul de învăţământ |
60 |
din care: 3.5 curs |
30 |
3.6 seminar/laborator |
30 |
Distribuţia fondului de timp ore |
|
||||
Studiul după manual, suport de curs, bibliografie şi notiţe |
10 |
||||
Documentare suplimentară în bibliotecă, pe platformele electronice de specialitate şi pe teren |
5 |
||||
Pregătire seminarii/laboratoare, teme, referate, portofolii şi eseuri |
5 |
||||
Tutoriat |
- |
||||
Examinări |
5 |
||||
Alte activităţi...consultaţii, cercuri studentesti |
5 |
||||
3.7 Total ore studiu individual |
30 |
||||
3.8 Total ore pe semestru |
90 |
||||
3.9 Numărul de credite4) |
3 |
4. PRECONDIŢII
4.1 de curriculum |
Studenţii trebuie să aibă cunoştinţe de Biologie, Biochimie |
4.2 de competenţe |
- |
5. CONDIŢII
5.1. de desfăşurare a cursului |
- |
5.2. de desfăşurare a seminarului/laboratorului |
Purtarea obligatorie a halatului, pregătirea, prin studiu individual, a laboratorului. |
6. COMPETENŢELE SPECIFICE ACUMULATE6)7)
COMPETENŢE PROFESIONALE |
CP1. Proiectarea, formularea, prepararea şi condiţionarea medicamentelor, suplimentelor alimentare, cosmeticelor şi a altor produse pentru sănătate.
CP2 Consultanţa şi expertiza în domeniul medicamentelor, suplimentelor alimentare, cosmeticelor şi a altor produse pentru sănătate.
|
COMPETENŢE TRANSVERSALE |
CT1 Autonomie şi responsabilitate
CT2 Interacţiune socială · să aibă respect pentru diversitate şi multiculturalitate; · să dezvolte abilităţi de lucru în echipă; · să comunice oral şi în scris cerinţele, modalitatea de lucru, rezultatele obţinute; · să se implice în acţiuni de voluntariat, să cunoască problemele esenţiale ale comunităţii. CT3 Dezvoltare personală şi profesională · să conştientizeze importanţa pregătirii pe parcursul semestrului pentru obţinerea rezultatelor bune si durabile · să conştientizeze importanţa căutării, documentării si cercetării proprii legate de temele discutate la curs şi laborator
|
7. OBIECTIVELE DISCIPLINEI
7.1 Obiectivul general al disciplinei |
Obiectivul disciplinei este de a acorda studenţilor din anul I suportul informaţional pentru: - descrierea principalilor factori de mediu indispensabili vieţii (apă, aer, sol, alimente); - identificarea metodelor fizice, chimice, biologice care servesc la analiza factorilor de mediu; - dobândirea de atitudini, abilităţi şi cunoştinţe necesare determinărilor efectuate în chimia sanitară. |
7.2 Obiectivele specifice |
- identificarea principalelor caracteristici ale factorilor de mediu (apă, aer, sol, alimente); - definirea principalelor caracteristici şi componente naturale ce caracterizează facorii de mediu; - definirea principalilor constituenţi anormali (poluanţi) prezenţi în facorii de mediu; - interpretarea rezultatelor obţinute din determinările efectuate cu ajutorul metodelor fizice, chimice, biologice care servesc la analiza factorilor de mediu; - acumularea noţiunilor de chimie, fizică, microbiologie necesare pentru înţelegerea mecanismelor proceselor care au loc în mediu; - înţelegerea importanţei realizării unor analize sensibile şi reproductibile şi a interpretării corecte a rezultatelor obţinute. |
8. CONŢINUTURI
8.1 Curs (unităţi de conţinut) |
Nr. ore |
Obiectul şi scopul studierii chimiei sanitare în învăţământul farmaceutic. Factorii etiologici ai sănătăţii omului. Interrelaţia stare de sănătate factori de mediu |
1 oră |
Aerul ca factor de mediu: importanţa pentru viaţă, compoziţia normală. Impurificarea aerului comunal: poluarea cu pulberi, dioxid de sulf, oxid de carbon, substanţe cu caracter oxidant, hidrocarburi. Poluarea radioactivă. Identificarea şi determinarea componenţilor normali ai aerului |
5 ore |
Apa ca factor de mediu: compoziţia chimică a apelor naturale, rolul apei în organism. Apa potabilă şi apele reziduale. Normele de potabilitate ale apei. Poluarea apei: surse şi tipuri de impurificări. Efectele poluării apei asupra organismului uman. Identificarea şi determinarea poluanţilor apei |
6 ore |
Solul ca factor de mediu: importanţa pentru viaţă, compoziţie chimică, impurificare |
4 ore |
Probleme de nutriţie: alimentaţia raţională a omului, raţii alimentare, necesarul caloric al organismului, coeficientul de utilizare digestivă a principiilor nutritive. Glucidele, lipidele, proteinele ca principii nutritive: surse de alimente, necesarul organismului în aceste principii. Sărurile minerale ca principii nutritive: surse alimentare, necesarul organismului în aceste principii. Vitaminele ca principii nutritive: surse alimentare, necesarul organismului în aceste principii. Laptele şi derivatele din lapte: compoziţia chimică, valoarea nutritivă, alterare, contaminare. Carnea şi preparatele din carne: compoziţia chimică, valoare nutritivă, alterare, contaminare. Cerealele şi produsele derivate din cereale: compoziţie chimică, valoare nutritivă, contaminare. Grăsimi alimentare: compoziţie chimică, valoare nutritivă, procese de alterare şi contaminare. Oul: compoziţie chimică, valoare nutritivă, procese de alterare şi contaminare. Legumele şi fructele: compoziţie chimică, valoare nutritivă. Alcalozi, substanţe tanante, coloranţi naturali şi sintetici. |
12 ore |
Bauturi alcoolice şi nealcoolice |
2 ore |
Aditivi alimentari. |
2 ore |
VI.2 LUCRARI PRACTICE (subiecte/teme) |
Nr. ore |
Norme de protecţia municii şi P.S.I. în laboratorul de Chimie Sanitară. |
2 ore |
Analiza componenţilor normali din aer. Analiza chimico-sanitară a aerului. Determinarea unor componenţi normali şi a unor poluanţi din aer. |
6 ore |
Analiza chimico-sanitară a apei potabile, apelor de suprafaţă şi apelor reziduale. Determinarea unor indicatori de poluare a apei. Determinări legate de dezinfecţia apei. |
4 ore |
Analiza chimico-sanitară a solului. |
2 ore |
Analiza fizico-chimică a factorilor nutritivi din alimente. Determinarea proteinelor, lipidelor, hidraţilor de carbon, sărurile minerale, umidităţii, cenuşii, vitaminelor. Analiza chimico-sanitară a laptelui şi derivaţilor din lapte: determinarea unor componenţi normali, evidenţierea alterării şi controlul pasteurizării. Analiza chimico-sanitară a cărnii şi preparatelor din carne: determinarea unor componenţi normali şi a unor amelioranţi. Evidenţierea alterării. Analiza chimico-sanitară a făinii, produselor de panificaţie: determinarea unor componenţi normali. Evidenţierea alterării. Analiza chimico-sanitară a grăsimilor alimentare. Evidenţierea alterării grăsimilor alimentare. Caracterizarea prin indici chimici. Analiza produselor alimentare dulci. Analiza zahărului, a mierii, a gemurilor, bomboanelor etc. |
8 ore |
Analiza băuturilor alcoolice distilate. Analiza alcoolului etilic. Analiza oţetului alimentar. Analiza băturilor alcoolice nedistilate. Analiza vinului şi a berii. |
2 ore |
Analiza legumelor şi fructelor. Analiza sării de bucătărie. |
2 ore |
Recuperări |
2 ore |
Colocviu |
2 ore |
BIBLIOGRAFIE Doina Ion, Rodica Falbock, Microbiologia şi Chimia Produselor Alimentare, Ed. Did. şi Ped., Bucureşti, 1989; Ioan Berilă, Medicina Muncii, Reprografia Univeristăţii Craiova, 1993; Denisa Mihele, Elena Bivol, Chimie Sanitară (Lucrări practice), U.M.F. Bucureşti, 1996; Denisa Mihele, Chimie Sanitară, Excelsior-Multi Press, Bucureşti, 1998; Cornel Becherescu, Agrochimie, Reprografia Universităţii Craiova, 1998; Sergiu Mănescu, Manole Cucu, Ligia Diaconescu, Chimia Sanitară a Mediului, Vol. I, Ed. Medicală, Bucureşti, 1994; Sergiu Mănescu, Horia Dumitrescu, Zenovia Bărduţă, Chimia Sanitară a Mediului, Vol. II, Ed. Medicală, Bucureşti, 1982; Constantin Pătroescu, Ion Gănescu, Analiza apelor, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 1980. R. Cucireanu, Chimie Sanitară - lucrări practice, Vol. 1+2, U.M.F. Iaşi 1997; Maria Pârvu, Chimie Sanitară, Litografia I.M.F. Cluj-Napoca, 1984. R. Cucireanu, Chimie Sanitară, Vol. 2, Iaşi, 1998; B. Vlaicu, Igiena şi ecologia mediului, Timişoara, 1998; B. Vlaicu, Igiena şi ecologia alimentară, Timişoara, 1998; H. Dumuitrascu, Controlul fizico-chimic al alimentelor, 1997; S. Radu. L. Chirigiu, C. Ioniţă, Chimie Sanitară, Analiza apelor, E.U.C., Craiova, 2004. |
|
9. COROBORAREA CONŢINUTURILOR DISCIPLINEI CU AŞTEPTĂRILE REPREZENTANŢILOR COMUNITĂŢII EPISTEMICE, ASOCIAŢIILOR PROFESIONALE ŞI ANGAJATORI REPREZENTATIVI DIN DOMENIUL AFERENT PROGRAMULUI
|
10. REPERE METODOLOGICE
Forme de activitate |
Tehnici de predare / învăţare, materiale, resurse: |
Curs |
Prelegere, sinteză, învăţare interactivă în scopul realizării feedback-ului, explicarea unor probleme evidenţiate de studenţi. Prezentări power-point, proiectare diagrame, formule, filme si spoturi. |
Lucrari practice |
Explicaţia, dezbaterea, demonstraţia şi executarea analizelor de laborator. Prezentarea şi interpretarea unor cazuri reale. |
Studiu individual |
Studiu bibliografiei, exerciţii, elaborare de referate |
11. PROGRAM DE RECUPERARE
Recuperări absenţe |
Nr. absenţe care se pot recupera |
Locul desfăşurării |
Perioada |
Responsabil |
Programarea temelor |
3 |
Laboratorul de chimie saanitara |
Penultima săptămână din semestru |
Cadrele didactice de la disciplină |
În funcţie de temele la care s-a absentat |
|
Program de consultaţii/ cerc ştiinţific studenţesc |
|
Laboratorul de chimie sanitara |
Marţi – 900-1000
|
Con. Univ. Dr. Chirigiu Liviu/
|
În funcţie de necesităţile studenţilor |
Program pentru studenţii slab pregătiţi |
|
Laboratorul de chimie sanitara |
Marţi – 900-1000 Miercuri – 900-1000 |
Con. Univ. Dr. Chirigiu Liviu/
|
În funcţie de necesităţile studenţilor |
12. EVALUARE
Forma de activitate |
Evaluare
|
Procent din nota finală |
||
|
Formativă |
Periodică |
Sumativă |
|
Curs |
Oral |
Scris |
Oral |
5 % |
Lucrări practice |
Oral |
Aplicatie practica |
Aplicatie practica |
10 % |
Examen |
|
|
Scris |
45 % |
Verificările periodice |
|
|
Scris |
40 % |
Prezenţa la curs |
|
|
Bonificaţie |
- |
13. PROGRAME DE ORIENTARE SI CONSILIERE PROFESIONALĂ
Programe de orientare şi consiliere profesională (2 ore/lună) |
||
Programare ore |
Locul desfăşurării |
Responsabil |
Prima marti din lună, orele 1000 – 1100 |
Laboratorul de chimie analitica |
Con. Univ. Dr. Chirigiu Liviu |
Data avizării în departament:
Director de departament, Conf. dr. Octavian Croitoru
|
Coordonator program de studii, Prof. dr. Johny Neamţu
|
Titular disciplină, Conf dr. Liviu Chirigiu
|