Sala de disecție virtuală

Sala de disecție virtuală

Caracteristici: Sistem de învățare virtual avansat cu afișaj 3D al anatomiei umane, folosind imagini reale de la pacienți obținute prin CT, RMN și alte surse clinice.
Tehnologie: Masa Sectra PACS, o platformă interactivă pentru disecții virtuale detaliate, certificată de FDA și CE.
Masa de anatomie Sectra este un produs interactiv unic ce permite specialiștilor să examineze reprezentări virtuale detaliate ale corpurilor reale. Vizualizarea se realizează prin imagini 3D ale pacienților reali, obținute prin sistem PACS de la CT, RMN, precum și imagini clinice sau clipuri video din orice altă sursă. De asemenea, conține unelte pentru configurarea și scoaterea în evidență a zonelor anatomice de interes.
Masa este construită pe platforma PACS a Sectra, un sistem de management al imaginilor bine ancorat în piața mondială de radiologie, fiind rezultatul combinării cu succes a cercetării aplicate cu tehnologia de uz medical și știința avansată a computerelor.
Procesele de dezvoltare sunt certificate ISO și aprobate de mai multe organisme inter-naționale de control: FDA, CE (software), EN60950 (ansamblu). 

Echipare:

Platforma software conține PACS, bibliotecă de imagini histologice de înalta definiție, tehnică avansată de vizualizare a volumelor, atlas de anatomie virtuală și modul de disecție virtuală pe cadavru real, modul de planificare 3D a intervențiilor chirurgicale în ortopedie, precum și sistem de conexiune la portalul informațional cu un număr de cazuri clinice în continuă creștere.
Platforma hardware include monitor cu funcție tactilă, suport reglabil pe înălțime și înclinare a ecranului, cu 4 roți blocabile.
  1. Conectivitate PACS

Masa de anatomie Sectra are compatibilitate totală cu sistemele DICOM, ceea ce înseamnă că imaginile, cazurile și informațiile pot fi transmise între masă și orice server PACS (spital, universitate etc.) dar pot fi preluate și de pe orice suport electronic prin intermediul porturilor media. Astfel, specialiștii și studenții pot avea acces la cazuri din toată lumea de la etapa de screening până la finalul tratamentului (istoric, corelare între imagini histologice și date CT și/sau RMN, fotografii, filme, analize clinice în format pdf etc.) sau la cazuri proprii.

  1. Anatomie patologică și histologie

Modulul de anatomie patologică conține multiple imagini din cazuri reale. Imaginile au o rezoluție foarte bună, putând fi observate detalii la nivel de nucleu celular. 

  1. Cazuri clinice și tehnică avansată de vizualizare a volumelor
Creat pentru învățarea în programele de rezidențiat și centrele de simulare, cu software ce permite studiul anatomic pe cazuri clinice reale. Imaginile 3D create pe baza datelor CT sau RMN pot fi rotite, mărite, disecate în planuri alese de utilizator, pot fi înlăturate structuri și organe etc. Masa de anatomie Sectra se conectează prin internet la portalul informațional,  putându-se accesa în timp real mai mult de 160 de cazuri clinice cu diferite patologii și variațiuni anatomice, pregătite pentru curricula de specialitate.
În modul de vizualizare multiplanară, utilizatorul poate ajusta poziția markerului în toate cele trei planuri radiologice, fiind foarte ușoară recunoașterea structurilor de interes în volumul tridimensional. Structurile pot fi vizualizate în corpul întreg, în corpul secționat după planuri alese de utilizator, precum și în slice-uri și sfere cu dimensiuni definibile.
Pe cazurile clinice prezente în portal și în memoria internă a mesei de anatomie Sectra (inclusiv cazuri proprii utilizatorilor) se pot organiza cursuri cu adnotări, cu indicii și repere, cu măsuratori, cu material scris, de pe carestudenții și medicii rezidenți și specialiști pot învăța și da testări interactive.
  1. Atlas de anatomie virtuală

Atlasul de anatomie virtuală integrat în masa de anatomie Sectra permite vizualizarea interactivă a peste 4600 de structuri anatomice cu denumiri în limbile engleză și latină, animații cu toate segmentele sistemului osteo-articular și musculatura aferentă, patologii comune, precum și teste pentru verificarea cunoștintelor.

  1. Modul de disecție virtuală pe cadavru real (VH Dissector)
Acest modul este o reprezentare a unui cadavru real, dupa datele National Library of Medicine's Visible Human Project. Cadavrul a fost tăiat cu ajutorul unui microtom, apoi fiecare slice a fost fotografiat și imaginile obținute au fost suprapuse pentru a recompune virtual corpul uman. Fiecare structură anatomică este denumită în limba latină și poate fi înlăturată cu ajutorul bisturiului virtual.
Modulul are în componență ghid de disecție virtuală, vederi multiplanare, sistem osos cu rezoluție înaltă, cursuri de anatomie, bibliotecă de imagini radiologice și instrumente de autoevaluare a abilităților practice. 
  1. 3D Ortho Trauma Planner
Acest modul este destinat educației medicale în domeniul ortopediei și traumatologiei. Modulul 2D cuprinde un ghid de osteotomie cu parametri de aliniere și un ghid pentru protezarea de șold. Ghidul pentru protezarea genunchiului este în pregătire și va fi disponibil în curând.
Modulul 3D permite pe baza volumelor CT și RMN vizualizarea fracturilor, înlăturarea fragmentelor osoase pentru planificarea intervenției, precum și multiple tipuri de tije, plăcuțe și șuruburi.
Actualizat la 27.11.2024, 08:47