1
Autoritate contractantă: CNCSIS
Artrita reumatoida evolueaza cu eroziuni si distructii articulare inducand disabilitate precoce si afectarea calitatii vietii. Stabilirea profilului de agresivitate si predictia evolutiva sunt esentiale in managementul diagnostic si terapeutic in stadiile initiale de boala, prevenind instalarea leziunilor distuctive.
Decelarea fenotipurilor hla-dma, hla- dmb si a mutatiilor functionale ale proteinei p53 sunt corelate cu prezenta distructiilor articulare extensive.evaluarea imunohistochimica a sinoviei reumatoide cu identificarea factorilor proangiogenici – molecule de adeziune ca vcam 1, icam 1 si vegf 2, ca biomarkeri precoce– e utila in aprecierea severitatii bolii. Relatia intre proteinele citrulinate intracelulare sinoviale, p53, anticorpii serici antipeptide citrulina - confirma un pattern de agresivitate a bolii.
Scopul proiectului nostru este de a evalua impactul determinarilor moleculare (pcr), imunohistochimice si imunologice in determinarea valorii predictive si a profilului de severitate in artrita reumatoida precoce, la cazuri selectionate si monitorizate clinic . Ne propunem ca pe baza rezultatelor obtinute sa identificam cei mai specifici biomarkeri care sa permita selectia pacientilor eligibili pentru terapii diferentiate. Precocitatea instituirii tratamentului adecvat reduce costurile de ingrijire, morbiditatea prin complicatii si incapacitatea de munca a pacientilor cu artrita reumatoida.
- Contact
-
Paulina Ciurea
-
ciureapaulina@yahoo.com
- Fonduri
-
An : 2007
-
Data de la care : 01.01.2007
-
Data până la care : 31.12.2008
-
Sumă : 182505 RON