19-11-2021

19-11-2021

Dragi colegi,  Dragi studenți,       

 

 

Astăzi ne aflăm în fața unui nou început - un nou an academic plin de emoție, necunoscut și speranță. Pentru cei care fac deja parte din familia Universității de Medicină și Farmacie din Craiova dar și pentru cei nou veniți, pandemia este o stare de fapt. Chiar dacă vom păstra chipurile ascunse în spatele măștilor și vom respecta distanțarea fizică, învățământul îl vom face în sălile de curs, în laboratoare, la patul bolnavului.

Așa se învață medicina!

În anul anterior, contextul pandemic ne-a determinat să desfășurăm activitatea academică utilizând forme adaptate de învățământ. Provocarea a fost extremă, atât pentru cadrele didactice cât și pentru studenți. Mulțumesc tuturor pentru implicare, pentru modul în care au gestionat aceste procese educative nespecifice!

Medicina se învață în sălile de curs, în laboratoare, la patul bolnavului, nu în fața unui monitor. Suntem într-o perioadă critică din punct de vedere educațional și stă în puterile noastre să mergem mai departe spre normalitate! Ne vom întoarce la un învățământ specific formării medicale, respectând normele legislative impuse de evoluția pandemiei.

Dragi colegi, avem responsabilitatea transmiterii învățăturii corecte către studenții noștri, în condiții de siguranță, avem responsabilitatea să îi învățăm însemnătatea unui jurământ profesional – un jurământ dedicat în primul rând respectului pentru viață. Avem responsabilitatea să acordăm credit evoluției cercetării!

Dragi studenți, urez un „Bine ați venit în familia noastră!“ extrem de călduros acelora dintre voi care încep astăzi drumul formării profesionale. În calitate de Rector, cadru didactic, dar mai ales de fost student, vă pot spune că nu va fi ușor, dar va fi frumos și intens. Medicina este o profesie vocațională, iar atunci când există chemare, obstacolele nu reprezintă decât testări ale limitelor - de la învățarea pe tot parcursul vieții, la interacțiunea cu pacientul, de la eșec la succes, de la abis la infinit. Vor fi zile în care veți reuși tot și zile în care totul se năruie. De voi depinde dacă veți trata o cădere ca pe un eșec sau ca pe o experiență din care se poate învăța.

Succes în noul an universitar!

 

 

Prof. Univ. Dr. Dan-Ionut Gheonea

Rector Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

Actualizat la 11.03.2024, 09:50