Apel de proiecte aflat în derulare - burse doctorale și burse posdoctorale Marie Sklodowska Curie (MSCA)

Apel de proiecte aflat în derulare - burse doctorale și burse posdoctorale Marie Sklodowska Curie (MSCA)

miercuri, 19 iunie 2024

În luna aprilie 2024 au fost lansate apelurile de proiecte pentru burse doctorale și burse postdoctorale din cadrul Acțiunilor Marie Sklodowska Curie (MSCA).

Bursele doctorale MSCA pun în aplicare programe de doctorat pentru formarea doctoranzilor în mediul academic și/sau în mediul privat. Apelul de proiecte pentru anul 2024 are un buget de 608,6 milioane de euro și a fost lansat în data de 29 mai 2024, urmând a se închide în data de 27 noiembrie 2024.

Bursele de studii postdoctorale MSCA sunt destinate cercetătorilor care dețin un doctorat și care doresc să dobândească noi competențe prin formare avansată și prin mobilitate internațională, interdisciplinară și intersectorială.

Există două tipuri de burse postdoctorale:

  • Burse Postdoctorale Europene (HORIZON-TMA-MSCA-PF-EF Bursele postdoctorale MSCA - Burse Europene). Acestea sunt deschise cercetătorilor care se deplasează în Europa sau care vin în Europa din altă parte a lumii pentru a-și continua cariera de cercetare. Aceste burse se acordă în țările UE sau în țările asociate la programul Orizont Europa (inclusiv Republica Moldova, Armenia, Georgia  și Ucraina) și pot dura între unul și doi ani. Pot candida cercetători de orice naționalitate.
  • Burse Postdoctorale Globale (HORIZON-TMA-MSCA-PF-GF Bursele postdoctorale MSCA - Burse Globale). Acestea finanțează mobilitatea cercetătorilor în afara Europei. Bursa se oferă pentru o perioadă de la doi până la trei ani, dintre care primii unu sau doi ani vor fi petrecuți într-o țară care nu este asociată la Orizont Europa. După această perioadă, cercetătorul trebuie să se întoarcă pentru un an la o organizație cu sediul într-o țară din UE sau într-o țară asociată cu Orizont Europa. Numai cetățenii sau rezidenții pe termen lung din statele membre ale UE sau din țările asociate la Orizont Europa (inclusiv Republica Moldova, Armenia, Georgia și Ucraina)  sunt eligibili pentru a depune o cerere.

Ambele tipuri de burse pot include detașări pe termen scurt oriunde în lume pe durata bursei (cu excepția etapei de întoarcere a unei burse globale).

Bugetul total este de aproximativ 417,18 milioane de euro, din care 354,6 milioane de euro destinate burselor europene și 62,58 milioane de euro destinate burselor globale. Scopul concursului constă în  îmbunătățirea potențialului creativ și inovator al cercetătorilor care dețin un doctorat.

Cercetătorii pot primi, de asemenea, sprijin suplimentar pentru un stagiu de până la șase luni într-o organizație neștiințifică cu sediul într-o țară din UE sau într-o țară asociată la Orizont Europa. Un astfel de stagiu trebuie să aibă loc la finalul bursei.

Apelul se va încheia la 11 septembrie 2024 și se preconizează că va finanța peste 1.400 de proiecte.

Detalii și informații suplimentare sunt disponibile pe pagina Comisiei Europene sau pe site-ul UEFISCDI care a pus la dispoziția potențialilor beneficiari o serie de prezentări, după cum urmează:

Link CE apel proiecte burse doctorale MSCA

Link CE apel proiecte burse de studii postdoctorale MSCA

Fișa MSCA Doctoral Networks 2024 (document elaborat de NCP UEFISCDI)

Fișa MSCA Postdoctoral Fellowships 2024 (document elaborat de NCP UEFISCDI)

 

Pentru consiliere și suport vă rugăm să contactați Centrul de Transfer Tehnologic al UMF din Craiova, e-mail: ctt@umfcv.ro  

Vezi și

Actualizat la 19.06.2024, 11:32