Shakespeare și psihiatria dramatică. Abordări actuale

Shakespeare și psihiatria dramatică. Abordări actuale

joi, 25 aprilie 2024
Shakespeare și psihiatria dramatică. Abordări actuale

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova în parteneriat cu Fundația Shakespeare organizează simpozionului național Psihofarmacologie clinică vs. psihiatria dramatică de inspirație shakespeariană, cu prilejul celei de a XIV-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare Craiova 2024.

Această întâlnire a personajelor shakespeariene cu specialiștii psihiatriei contemporane va avea loc pe 17 mai 2024, în Aula Magna UMF Craiova (bdv. 1. Mai, nr, 66), cu începere de la ora 9.30.

         Analiza este structurată în patru „acte” distincte: „Actul I” – Tulburările de personalitate – fundament al comportamentelor psihopatologice, „Actul II” – Psihopatologia clinică în psihiatria dramatică, „Actul III” Psihofarmacologia clinică și psihiatria dramatică, „Actul IV” – Dramatismul psihiatriei clinice. Programul complet poate fi accesat pe site-ul www.umfcv.ro, la secțiunea Evenimente.

De la ora 14.00, tot în Aula Magna, vă invităm să participați la două lansări de carte cu totul speciale. UMF Craiova aduce un omagiu unuia dintre creatorii școlii de psihiatrie craiovene, profesorul Alexandru Olaru prin lansarea celei de-a treia ediții a lucrării Shakespeare și psihiatria dramatică de Alexandru Olaru (Editura Medicală Universitară, Craiova, 2024), precum și a volumului Omul Portocaliu și alte povestiri terapeutice (Editura Trei, București, 2024) de  prof. univ. dr. Doina Cosman (UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca), lucrare care oferă publicului larg informații despre modul în care interacționează psihiatrul cu pacienții săi. Autoarea prezintă detalii vii și explicații necesare despre diagnostic, medicație și intervenții psihoterapeutice.

         Dr. Alexandru Olaru (4 august 1923, Craiova – 3 martie 2003, Craiova) a fost un spirit dedicat interferențelor și interdisciplinarității. Licențiat în psihologie, filosofia culturii şi estetică, dr. Al. Olaru și-a început cariera ca medic de circumscripţie la Plopşor-Dolj, iar din 1960 devine medic primar la Spitalul nr. 3 din Craiova, apoi medic şef al Serviciului de psihiatrie al Spitalului nr. 3 din Craiova şi al Clinicii de Psihiatrie. În paralel, a construit o solidă carieră academică la Facultatea de Medicină din Craiova, a devenit membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale Bucureşti și a intrat în galeria profesorilor de onoare ai Universităţii de Medicină din Craiova. A înfiinţat Clinica de Psihiatrie din Craiova în cadrul Policlinicii Spitalului nr. 1 şi a Spitalului nr. 3, a creat Laboratorul de Sănătate Mintală și a fost cel dintâi conducător al disciplinelor de psihiatrie şi psihologie medicală în cadrul Facultăţii de Medicină din Craiova.

Vezi și

Actualizat la 25.04.2024, 12:01