LGU

LGU

[LGU in English]

                    

 

 

Laboratorul de Genomică Umană (LGU)

Centrul Regional de Genetică Medica Dolj

 

 

LGU aparține Centrului de Diagnostic și Tratament al UMF din Craiova.

 

Incepand din iunie 2015 activitatea de diagnostic genetic a LGU se derulează sub coordonarea Centrului Regional de Genetică Medica Dolj (CRGM Dolj). CRGM Dolj a fost inclus în structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova prin Ordinul Ministrului Sanatatii 705/04.06.2015.


Conform acestui ordin:

1. - Laboratorul de Genomica Umana (UMF Craiova) devine laboratorul de genetica medicala al CRGM Dolj

2.- se infiinteaza in structura SCJUC Compartimentul de Genetica Medicala care are la dispozitie 5 paturi in regim de spitalizare de zi

3.- Cabinetul de Genetica Medicala din Ambulatoriul SCJUC (in structura SCJUC din anul 2012 ), alaturi de structurile de la punctele 1 si 2, sunt sub coordonarea Centrului Regional de Genetica Medicala Dolj.

 

 

Misiunea LGU este complexă, urmărind punerea în practică a unei viziuni integrate asupra Geneticii Umane care să includă: genetica medicală clinică și diagnosticul genetic de laborator, educația medicală specifică și activități de cercetare-dezvoltare-inovare.

 

Încă de la înființare LGU s-a constituit în centru regional de instruire a medicilor rezidenți în specialitatea Genetică Medicală.

 

 

 

 

 

Activitatea de diagnostic a LGU este realizată în cadrul a trei module principale cu activități complementare: Genetică MolecularăCitogenetică și Culturi celulare. Echiparea acestor module cu sisteme moderne de analiză genetică avansată permite efectuarea unor evaluări comprehensive în domenii medicale diverse precum: Gastroenterologie, Oncologie/Hematologie, Diagnosticul prenatal și neonatal, Pediatrie,  etc. Dintre metodele genetice disponibile în cadrul LGU pot fi menționate: cariotiparea clasică și moleculară (Hibridizarea Genomică Comparativă), Real-Time PCR, Microarray, secvențierea și analiza de fragmente ADN (ex.: MLPA).

 

LGU se dezvoltă în permanență atât prin dotarea cu echipamente specifice de înaltă tehnologie, introducerea și optimizarea unor noi metode de evaluare a genomului uman, cât și prin instruirea personalului. Acest proces este susținut prin participarea activă a membrilor laboratorului în peste 20 proiecte naționale/internaționale de cercetare/dezvoltare a infrastructurii.

 

Amenajarea laboratoarelor, precum și achizitia suplimentară a unor echipamente de inaltă performanța a fost realizată prin proiectul TARGET (Centru de cercetare si tratament in gastroenterologie prin metode imagistice si tehnici moleculare) – finanțat de ANCS cu peste 10.000.000 de euro.

 

Dintre cele mai importante proiecte de cercetare aflate in derulare in cadrul LGU pot fi menționate: REACT (Real-time Evaluation of Treatment Effects in Advanced ColorecTal Carcinoma) - Granturi Suport - Bridge Grant și TANDEM (Concurrent Tuberculosis and Diabetes Mellitus; unraveling the causal link, and improving care) – FP7 (The Seventh Framework Programme).

 

 

LGU este localizat în sediul UMF Craiova din Bulevardul 1 Mai (Clădirea Nouă, demisol), în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova (SCJUC). Contactul laboratorului cu pacienții este realizat prin medicii LGU ce au integrare clinică în Cabinetul de Genetică Medicală al Ambulatoriului SCJUC.

 

 

 

Actualizat la 08.09.2021, 18:31