Cercetare&Diagnostic

Cercetare&Diagnostic

Disciplina are acces la două laboratoare: laboratorul de lucrări practice cu studenţii şi laboratorul de Genomică Umană (LGU), parte a Centrului de Diagnostic și Tratament al UMF din Craiova. În ultimii 8 ani LGU a devenit laboratorul de diagnostic genetic al Centrului Regional de Genetică Medicală Dolj. Activitatea de diagnostic a LGU este realizată în cadrul a trei module principale cu activități complementare: Genetică Moleculară, Citogenetică și Culturi celulare. Amenajarea laboratoarelor, precum și achiziția suplimentară a unor echipamente de inaltă performanță a fost realizată prin proiectul TARGET (Centru de cercetare și tratament în gastroenterologie prin metode imagistice și tehnici moleculare) – finanțat de ANCS cu peste 10.000.000 de euro. Echiparea acestor module cu sisteme moderne de analiză genetică avansată permite efectuarea unor evaluări comprehensive în domenii medicale diverse precum: Obstetrică-Ginecologie (diagnosticul prenatal), Gastroenterologie, Neurologie pediatrică, etc. Dintre metodele genetice disponibile în cadrul LGU pot fi menționate: cariotiparea clasică și moleculară (Hibridizarea Genomică Comparativă), Real-Time PCR, Microarray, secvențierea și analiza de fragmente ADN (ex.: MLPA), secvențierea de nouă generație (panel gene, secvențierea întregului exom, transcriptom).

LGU se dezvoltă în permanență atât prin dotarea cu echipamente specifice de înaltă tehnologie, introducerea și optimizarea unor noi metode de evaluare a genomului uman, cât și prin instruirea personalului. Acest proces este susținut prin participarea activă a membrilor laboratorului în peste 30 proiecte naționale/internaționale de cercetare/dezvoltare a infrastructurii sau formare profesională. Dintre cele mai importante proiecte de cercetare derulate sau aflate în derulare în cadrul LGU pot fi menționate:

REACT (Real-time Evaluation of Treatment Effects in Advanced ColorecTal Carcinoma) - Granturi Suport - Bridge Grant și TANDEM (Concurrent Tuberculosis and Diabetes Mellitus; unraveling the causal link, and improving care) – FP7 (The Seventh Framework Programme), RID-TB (Rolul factorilor imunogenetici și al deficitului de vitamina D în tuberculoză), FUSE (Functional Genomics in severe infections) - POC-A1.1.4-E-2015 (SMIS 2014+P_37_745), PROGENERARE (Îmbunătățirea competențelor PROfesionale ale personalului medical implicat în realizarea actului medical din specialități relevante pentru managementul multidisciplinar al bolilor GENEtice RARE).

 

Activitățile de cercetare și diagnostic sunt desfășurate în Laboratorul de Genomică Umană.

Actualizat la 09.01.2024, 09:48