Descriere

Descriere

Disciplina de Genetică a fost introdusă, în planul de învățământ, în anul 2003, sub denumirea de Genetică Medicală (din 2019, denumită Genetică), până la acel moment ea fiind integrată în disciplina de Biologie, devenită ulterior disciplina Biologie Genetică.
La prima promoție de studenți, cursul a fost predat de Conf.univ.dr. Ovidiu Chita, iar lucrările practice au fost efectuate de Asist. univ. dr. Ion Rogoz. În perioada 1974-2013, disciplina a fost condusă succesiv de către Șef lucrări Maurice Nachtigal, Prof.univ.dr. Ovidiu Chita, Prof. univ. dr. Ion Rogoz și Prof.univ.dr. Elena Buteică.
Din anul 2013 până în prezent, activitatea disciplinei de Genetică este coordonată de către Prof.univ.dr. Florin Burada. Inițial, programa analitică a cuprins principii fundamentale de biologie generală, elemente de genetică mendeliană, genetică bacteriană și genetică umană. Actualmente, alături de mecanisme și principii de genetică fundamentală (structura și organizarea celulară a materialului genetic, structura și funcția genelor, transmiterea informației genetice, variabilitatea genetică etc), o pondere importantă o au temele legate de diagnosticul, managementul și profilaxia bolilor genetice, precum și aplicațiile practice ale geneticii medicale (diagnosticul genetic bazat pe tehnici de citogenetică și genetică moleculară, diagnosticul prenatal, abordări genetice în tratamentul bolilor umane, sfatul genetic).
În cadrul disciplinei Genetică Medicală au activat o serie de cadre didactice, care în prezent nu mai sunt în activitate: Prof. univ. dr. Ovidiu Chita, Şef lucr. dr. Maurice Nachtigal, Prof. univ. dr. Ion Rogoz, Prof. univ. dr. Elena Buteică, Prof. univ. dr. Zorica–Ileana Hertzog și pentru scurte periode de timp: Prep. univ. dr. Daniela Tudor, Prep. univ. dr. Adela Tăblică și Prep. univ. dr. Vlad Mixich.
Actualizat la 10.01.2024, 09:46